Secretele zahărului din flori de cocos
Zahărul de cocos este obținut din nectarul florilor palmierului de cocos. Comparativ cu
zahărul rafinat din trestie, procesul de fabricație este foarte simplu. Se taie bobocul de flori al palmierului de cocos, iar seva, descrisă ca nectar de nucă de cocos, curge afară. Nectarul recoltat, care este colectat în mod tradițional în trestie de bambus, se fierbe de către fermieri, până
se cristalizează. Apoi este uscat, filtrat, sortat manual și ambalat.
Un cocos poate produce nectar pentru mai mult de 70 de ani. În teorie, un fermier poate recolta toata viața dintr-un copac pe care l-a plantat în copilărie. Cum copacul rodește continuu, sezonul durează tot anul. Cojile putrezite de nucă de cocos și frunzele sunt adesea folosite ca și îngrășământ natural. Îngrășămintele artificiale și pesticidele nu sunt folosite la cultivarea palmierilor de nuci de cocos.
Un palmier poate furniza până la doi litri de nectar pe zi, din care se pot obține aproximativ 250g de zahăr din flori de cocos.
Datorită faptului că palmierii sunt în mod natural foarte răspândiți în Java centrală, aceștia nu trebuie tăiați ca parte a procesului de fabricare a zahărului. Asta înseamnă că este necesară o suprafață mai mică decât dacă fermierii au trebuit să continue să planteze noi palmieri de cocos, care, la rândul său, ajută la protejarea pădurii tropicale.
Pudra fină, zahărul de cocos de culoare maro deschis se topește în gură, cu un gust tipic dulce, blând, de caramel și malț. Spre deosebire de multe alte produse din nucă de cocos, zahărul de cocos nu are aroma de nucă de cocos. Zahărul se diferențiază după culoare (maro deschis, maro mediu) și dimensiune.
La fel ca zahărul rafinat, zahărul din flori de cocos este folosit pentru a îndulci numeroase deserturi, prăjituri etc. Datorită aromei ușoare de caramel, acesta se armonizeaza minunat cu multe mâncăruri asiatice, cum ar fi curry sau supe. Ca îndulcitor, este o alternativă excelentă la alți agenţi de îndulcire. Datorită aromei sale intense, o cantitate foarte mică este adesea suficientă.